energie besparen

Energie besparen: 5 Tips

5 Tips om in de winter energie te besparen

In de winter gebruiken we meer energie dan in de zomer en dit heeft natuurlijk voornamelijk te maken met het gebruik van de verwarming, al moeten we er ook rekening mee houden dat we meer gebruik maken van verlichting in het winterseizoen. Toch is de verwarming de grootste boosdoener van een hoger energieverbruik. U kunt heel eenvoudig energie besparen door bewuster met de verwarming om te gaan. Wij geven u 5 praktische tips.

1. Warmere kleding dragen

Dit klinkt logisch, maar toch kiest men eerder voor het hoger zetten van de verwarming. Wanneer u thuis bent kunt u ook een lekkere dikke trui aantrekken of een dekentje over de benen leggen als u ontspannen voor de buis zit. Ook pantoffels zorgen ervoor dat u het minder snel koud heeft en dus ook minder snel geneigd bent om de verwarming hoger te zetten.

2. Draai meerdere verwarmingen uit

In veel huishoudens staan alle verwarmingen door het hele huis opengedraaid, waardoor al deze ruimten worden verwarmd als de verwarming aan wordt gezet. Toch heeft u lang niet in alle ruimten ook echt verwarming nodig. De keuken, de badkamer en de slaapkamer hoeven niet verwarmd te worden. U slaapt zelfs slechter wanneer de slaapkamer warm is. Ook de hal hoeft niet verwarmd te worden. Draai deze verwarmingen gewoon dicht.

3. De verwarming uitzetten als u slaapt

Wanneer u slaapt heeft u geen verwarming nodig. Er is niemand in de woonkamer en de slaapkamer moet lekker koel blijven voor een goede nachtrust. Schakel de verwarming uit of stel deze ver naar beneden bij. Wordt het dan te koud in huis, dan gaat de verwarming vanzelf aan als de ruimte kouder wordt dan de aangegeven temperatuur. 16 of 17 graden is prima. Het hoeft niet minimaal 22 graden te zijn, zeker niet in de nachten of als u niet thuis bent.

4. Kies voor een HR-ketel

Heeft u een koopwoning en is de CV ketel aan vervanging toe? Dan is het aan te raden om te kiezen voor een HR-ketel. HR betekent hoog rendement en dit zegt natuurlijk alles over de zuinigheid van deze ketel.

5. Laat geen deuren en ramen open staan

Warmte verplaatst zich snel en dus is het belangrijk om binnendeuren zo veel mogelijk gesloten te houden om de warmte vast te houden in de ruimte(n) waarin het gewenst is. Het spreekt voor zich dat de warmte ook beter vast wordt gehouden wanneer de ramen gesloten zijn.

Tip: Energie vergelijken

 

Advertentie: Arganolie

Scroll to top