de onafhankelijke energievergelijker

Energiebelasting stijgt, extra inkomsten overheid

De overheid gaat ook dit jaar flink aan ons verdienen

Dit jaar moeten we weer iets dieper in de buidel tasten voor de energie, want we hebben op de eerste plaats te maken met een verlaging van de heffingskorting en op de tweede plaats met een verhoging van de energiebelasting. Daarnaast vindt er een verlaging van de leveringskosten plaats. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat de overheid flink kan gaan cashen in 2017, over de rug van de Nederlandse consument.

De stijgende energiebelasting

We moeten in 2017 meer energiebelasting gaan betalen. De kosten voor een kubieke meter gas is gestegen van € 0,60 naar € 0,65 en dit betekent dat deze heffing meer dan 8 procent is gestegen. Wanneer we vervolgens kijken naar de kosten voor stroom, dan zien we dat de kosten hiervoor per KWh zijn gestegen met € 0,02. Dit lijkt misschien niet veel, maar wanneer we dit in verhouding zetten tot de eerdere kosten, die lager zijn dan die van het gas, dan komen we toch uit op een stijging van 10 procent aan energiebelasting.

Zonder belasting zou energie de helft goedkoper zijn

Als de energiebelasting afgeschaft zou worden, wat natuurlijk niet gaat gebeuren, dan zouden we maar de helft voor de energie hoeven te betalen van wat we er nu aan kwijt zijn. Van de prijs voor gas is bijna 50 procent belasting, dus eigenlijk net niet de helft, maar als we kijken naar de elektriciteit dan zien we dat van deze prijs 60 procent bestaat uit energiebelasting. Bij elkaar genomen zouden we dus zonder energiebelasting nog minder dan de helft moeten betalen voor de energie.

De leveringskosten gaan wel omlaag

Energieleveranciers brengen ook leveringskosten in rekening bij de consument en deze kosten dalen. Goed nieuw, toch? Ja, in zekere zin wel. We gaan niet minder betalen voor de energie door deze verlaging, want aan de andere kant gaan de belastingtarieven omhoog. Wel is het zo dat de verlaging van de leveringskosten ongeveer gelijk is aan de heffingsverhoging, waardoor de energie niet extreem duurder wordt in 2017.

Is overstappen de moeite waard?

Bij de ene energieleverancier stijgen de tarieven sneller dan bij de andere leverancier. De energieleverancier die enkele jaren geleden de goedkoopste was kan hierdoor nu wel tot de duurste leveranciers worden gerekend. Het is daarom altijd de moeite waard om te vergelijken. Natuurlijk kunt u op switchCollectief.NL makkelijk en snel energie vergelijken op onafhankelijke basis, zodat u direct ziet of overstappen loont.

vacature energieadviseur

Scroll to top