groene energie vergelijken

Het windpark Gemini op zee is geopend

Twee jaar lang is er hard gewerkt aan het realiseren van het grootste windpark van ons land en één van de grootsten op wereldniveau. Dit offshore windpark kon ook niet zomaar worden aangelegd, want overal vandaan kwamen er klachten en problemen. Zo waren mensen bang dat de windmolens in dit windpark het uitzicht vanaf de kust zouden bederven. Op maandag 8 mei 2017 werd het windpark, na twee jaar werk, dan eindelijk geopend. Het park is totaal niet zichtbaar vanaf de Nederlandse kuststrook.

Wat is Gemini precies?

Het windpark heeft de naam Gemini gekregen. Het gaat om een offshore windpark, wat betekent dat het op afstand van de kust te vinden is. Het park is gerealiseerd bij Groningen en ligt op een afstand van 85 kilometer van de Groningse kust. Het windpark neemt een ruimte in beslag van maar liefst 68 vierkante kilometer. Het zijn namelijk twee vlakken en beide vlakken nemen 34 vierkante kilometer in beslag. In het windpark zijn 150 windmolens aanwezig.

Energie voor bijna 800.000 huishoudens

De aanleg van het park heeft een flinke smak geld gekost. Uiteindelijk zorgde het in twee jaar tijd voor een uitgave van een kleine 3 miljard euro. Het is dan ook wel belangrijk dat het al dat geld waard is. Dit zou zeker het geval moeten zijn, want het windpark moet energie gaan opwekken voor een kleine 800.000 Nederlandse huishoudens. Hiermee heeft Nederland een grote stap gemaakt in de wereld van duurzame energie, waarmee er ook een goede stap is gezet om de doelstellingen op dit gebied te halen. Voor alsnog ligt Nederland achter op het behalen van de doelstelling.

Betrokken partijen bij het windpark

Er zijn meerdere partijen betrokken bij het windpark, zowel bij de realisatie van het park als bij het park in functie. Zo zijn er diverse aandeelhouders. HVC, een afval- en energiebedrijf, heeft een aandeel van 10%. Veel groter is het aandeel van Northland Power, een onderneming uit Canada. Deze heeft namelijk 60% in handen. Dan zijn er nog de bedrijven die een rol hebben gespeeld in het realiseren van het windpark. Het bedrijf Van Oord heeft gezorgd voor de levering en installatie van de kabels, de elektrische infrastructuur en de funderingen. Dit bedrijf heeft 10% van de aandelen in handen gekregen. Het bedrijf Siemens heeft gezorgd voor de levering van de windturbines en deze onderneming heeft hiermee 20% van de aandelen gekregen.

https://simpelswitch.nl/energie-vergelijken/

http://energieswitcher.nl/

Scroll to top